Анализ на доц. д-р Александър Михайлов, преподавател в Университета в Рединг,

...
Анализ на доц. д-р Александър Михайлов, преподавател в Университета в Рединг,
Коментари Харесай

Защо България и Полша могат да издържат на прекъсването на доставките на газ от Русия |

Анализ на доцент д-р Александър Михайлов, учител в Университета в Рединг, Англия, оповестен в онлайн изданието The Conversation.

Руският енергиен колос " Газпром " изцяло приключи доставките на газ за Полша и България. Двете страни явно са осъдени за това, че са отказали настояването на Русия да заплащат за газа си в рубли.

Други страни от Европейски Съюз също отхвърлиха да заплащат в съветска валута (това би дало подтик на съветската икономика), само че към този момент доставките са прекратени единствено за България и Полша.

Незабавният отговор от страна на Полша беше, че може да се оправи без съветски газ, защото има високо равнище на ресурси, а търсенето понижава със стоплянето на времето. Междувременно България упрекна " Газпром " в съществено нарушаване на контракта и води диалози със съдружниците си от Европейски Съюз за поддържане на доставките.

Това няма да е елементарно. Защото, въпреки че България може последователно да се откаже от съветския газ и нефт, внезапното прекъсване ще провокира съществени терзания. Алтернативните доставки от страни като Азербайджан няма да са задоволителни.

В по-дългосрочен проект един от разновидностите е да се продължи с (понастоящем изоставеното) доизграждане на втората атомна електроцентрала в България край град Белене на южния бряг на река Дунав. Заедно с Полша, Германия и останалите страни от Европейски Съюз България ще се стреми да разчита повече на доставки от Норвегия, Близкия изток и Северна Африка. Освен това в Европейски Съюз ще има апели за ускорение на прекосяването към възобновими енергийни източници като слънчевата и вятърната сила.

Всички тези дейности ще нанесат съществени вреди на съветската стопанска система. В подобен случай, за какво тя затваря крановете? И за какво се насочва точно към тези две страни?

Можем да създадем обичайно обосновано съмнение, че главният претекст е да се провокират стопански компликации и политическо разделяне в Полша и България и да се оспори тяхната поддръжка за Украйна. Владимир Путин безспорно ще се радва да употребява тази опция, с цел да разедини НАТО и Европейски Съюз.

В исторически проект Русия също се e стремилa да подкопае икономическата и политическата самостоятелност на тези две страни. Пактът сред Съветския съюз и нацистка Германия през 1939 година отхвърля самото битие на полската нация и цели да си подели земята ѝ. По същия метод политиката на Русия по отношение на България в продължение на повече от 100 години е ориентирана към политическо, културно и икономическо владичество.

С спирането на доставките на газ Русия нанесе последния си стопански удар против Полша и България. Но с интернационална поддръжка това е удар, който може да бъде повлечен.

Моите лични стопански проучвания в региона на общественото учене демонстрират, че хората, както и бизнесът и по-широките общности, непрестанно се приспособяват позитивно към изменящите се обстановки.

Част от моите проучвания включваха създаването на стопански модел, който демонстрира по какъв начин популацията реагира на стопански тласъци и напън и по какъв начин това се въздейства от историческия му опит.

Еволюционна стопанска система

Разгледах също по този начин връзката сред това по какъв начин икономическите тласъци (като възприемани разноски и ползи) и обществените желания са изиграли роля за възхода и падението на комунизма. Казано по-просто, стигнахме до заключението, че в продължение на хиляди години човешките общества са се развивали стопански, като са опитали и са се учили за своята среда. Те са станали умели да реагират на метода, по който тя действа и се трансформира - от време на време последователно, от време на време внезапно.

Отнесено към днешната обстановка, главното обръщение е, че страните от Европейски Съюз в последна сметка ще се приспособяват към прекосяването от мощна взаимозависимост от съветската сила. Това ще бъде скъпо в кратковременен проект, само че жизнеспособно и потребно в дълготраен проект.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР